YogaLiv

MEDIYOGA

Mediyoga är en modern, svenskutvecklad, terapeutisk yogaform

som utgår från klassisk Kundaliniyoga.

Yogaformen är unik i sitt slag som terapeutisk yogaform med flera svenska forskningsresultat som visar på exakta effekter av regelbunden yogapraktik vilket resulterat i att redskapet används inom svensk sjukvård på valda patientgrupper.

Andning

I alla traditionella yogaformer är andningen den röda tråden, den yogiska kunskapen om andning och dess mekanism är djup. Inom Mediyogan är "det långa, djupa, medvetna andetaget" grundläggande i varje yogapass.

Rörelse och ställning

I Mediyogan tränas ett givet rörelsepass, grundat, inkännande. Träningsställningen kan vara sittande, liggande, stående. Passar en rörelse inte dig, ersätts den med alternativ som passar eller ta det lugnt och bara vila en stund. Genom ställning, rörelse och långa djupa andetag påverkas muskler, bindväv, nervsystem, inre organ och endokrina körtlar. Alla kan delta, övningar kan utföras på stol om knä eller höftbesvär annars är ett hinder vid yoga.Övningar görs lugnt, mjukt och kontrollerat - Yoga skall aldrig göra ont - om en övning ger smärta, backa, avstå övningen helt eller gör den ännu lite mer långsam, kortare, mjukare. Känn efter !

Yoga är påfrestande och uthållighetskrävande, lyssna på kroppen, gör dig själv uppmärksam inåt!

Meditation

Meditation är en viktig del i yoga. I Mediyogan avslutas varje pass med en meditation, det finns många olika typer och sätt att meditera och val av meditation görs efter vilken effekt som eftersträvas. Meditation kräver koncentration och uthållighet, meditationstiden ökas ju längre fram i yogakursen man befinner sig. Meditation med träning i koncentration, fokus och avslappning används med fördel inför t e x förlossning eller en bestämt svår fysiskt krävande uppgift e x för dig som tränar inför Triattlon, Vasalopp eller liknade. Att medvetet träna uthållighet i tanke och kropp, att inte låta hjärnan skena iväg och låta stresshormonerna sätta käppar i hjulet med panik, kramp, mjölksyrepåslag, att behålla eget fokus inåt. Genom medveten andning och fokus kan du "rätta upp kroppen" så att den håller sig lugn och avslappnad när du vill och på så sätt förbättra dina resultat. Tränar du annan typ av hobby exempelvis har du ett moment som kräver perfekt prestation under en kort tid. Exempelvis ryttaren som tillsammans med sin häst under några minuters tävlingssituation prestera en totalt fokuserad ritt i total avslappning, där är meditationsträning, avslappnad andning ett fantastik redskap.

Under yogakursen får du lära dig flera olika tekniker att använda i vardagen. Det är ett utmärkt redskap vid stress, oro, ångest, långvarigt smärttillstånd, högt blodtryck, migrän, nack och ryggproblematik med mera.

Yogapass

Träna i vänliga kläder som sitter på plats och är bekväma, yoga barfota, ta med varma sockor till vilan. Bygg en rutin med lugn och ro innan passet, stäng av mobil och kom ner i varv.

Försiktighet med mat och dryck 1,5-2 timmar innan passet. Ta det lugnt efter passet, behåll lugnet, vila en stund och mjukstarta in i vardagen igen. Drick vatten efter passet. Sträva efter att behålla andetaget under hela dagen, notera gärna hur träningen påverkar dig, kanske en yogadagbok så att du i efterhand kan gå tillbaka och se hur träningen påverkar dig fysiskt, mentalt och emotionellt. Vanligtvis är en yogakurs 8-12 ggr, varje pass 1,5 timma. Det är möjligt att omedelbart känna effekt av ett yogapass och flera dagar därefter, ibland tar längre tid innan man känner effekt, efter 3-4 ggr brukar resultaten kännas. Regelbunden träning ger resultat , man kan med fördel träna stunder hemma. Se MediYogakursen som en kurs, träning och utbildning för dig själv och till dig själv att ta med i din vardag.

OBS!

Yoga är kraftfullt - avstå rotlås och eldandning i samband med menstruation och graviditet.